Marketing Odjel d.o.o. | Zagreb, Hrvatska (Croatia) | agencija@marketing- odjel.com

MARKETING ODJEL

Web portal za internetski marketing, edukaciju, organizaciju događaja,
izradu web stranica, te izradu poslovnih softverskih aplikacija

  Marketing odjel d.o.o.

  Prijava na newsletter

Ime Prezime E-mail

  Ponuda tvrtke

  POSLOVNI SOFTVER

  Poslovna edukacija

Trendy konferencije o internetskom marketingu: Regionalne konferencije za web oglašavanje, web tehnologiju i web poslovanje održavaju se tri puta godišnje: Savjetodavna i edukativna konferencija za malo i srednje poduzetništvo: Internet sajam održava se jednom godišnje:

  MOG = Marketing Odjel Grupa

  Poveznice

:: Sve se češće kradu auto dijelovi s parkiranih vozila

26.04.2016

Otvorena parkirališta su poput samoposluge! Sve se češće kradu auto dijelovi s parkiranih vozila. Nećete vjerovati, ali iz parkiranih automobila se kradu i volani, a listu čine još i blatobrani, vanjski retrovizori, kotači te naplatci za kotače. Neki naši sugrađani se na parkiralištima očigledno ponašaju kao da su "u samoposluzi".

Najčešće se, prema MUP-ovoj službenoj evidenciji, kradu naplatci za kotače (set od četiri originalne „ratkape“ nov može koštati i više od 1000 kuna), čak se s vozila skidaju i kompletni kotači, a na listi poželjnih dijelova koje lopovi kradu nalaze se i blatobrani koje očigledno građani vrlo često oštećuju te čija je cijena u trgovinama i do 3000 kuna.

Retrovizori se vrlo lako strgaju ili ih pak prolaznici znaju otkinuti pa je očigledno „najlakše“ potražiti zamjenski s drugog vozila na nekom parkiralištu koje čak niti ne mora biti u mraku nego čak ispred zgrade u kojoj živi vlasnik. Prema dojavama čitatelja VidiAuta, krađe su učestale čak i u garažama u kojima se skidaju veći autodijelovi poput odbojnika. A nekada su se krale antene i kapice ventila, što je najviše „veselilo“ djecu. :)

Novinari web portala VidiAuto.com primijetili su obavijest na zagrebačkim Vrbanima, a u kojoj jedan građanin, već dva puta oštećen za dijelove s njegovog vozila, upozorava susjede na trend da se parkirališta tretiraju kao samoposluge rezervnih auto dijelova.

Nećete vjerovati, ali postoje vlasnici motornih vozila koji su došli do svojeg vozila i nemalo se iznenadili kada u vozilu nisu pronašli volan odnosno upravljač! Tu se zasigurno radi o otuđenju zbog potrebe air-baga odnosno zračnog jastuka koji nakon sudara predstavlja veliku investiciju za vlasnika vozila (i do 20.000 kuna).

U 2015. godini u Hrvatskoj je, prema podacima iz MUP-a, ukupno evidentirano 1100 kaznenih djela krađe „sa i iz motornih vozila“ dok je u prva tri ovogodišnja mjeseca evidentirano 225 kaznenih djela takve vrste krađa. Radi se o krađi dijelova vozila i predmeta unutar vozila koji se vrlo često kradu - poput novčanika, torbi, mobitela, prijenosnih računala, dokumenata, bankovnih kartica, odjevnih predmeta, ali bez nasilnog ulaska u vozilo ili su pak predmeti ukradeni jer vlasnici nisu zaključali vozilo odnosno ostavili su otvorene prozore.

I dok je u nekim zemljama EU-a krađa autodijelova s motornih vozila postala trend kao 
kazneno djelo, u Republici Hrvatskoj, prema podacima MUP-a, „možemo reći da imamo 
manji broj evidentiranih krađa u kojima su otuđeni autodijelovi ali oni ne predstavljaju neki trend ili neki značajniji pojavni oblik izvršenja navedenih kaznenih djela“. Ukoliko policija kradljivca uhvati u krađi autodijelova s parkiranog vozila predviđen je kazneni progon po službenoj dužnosti, s tim da se tu ne radi o provalnoj krađi jer nema nasilnog ulaska u automobile.

Što pokazuje MUP-ova statistika za 2015. godinu?

Prema županijama, najveći broj provalnih krađa događa se u Zagrebačkoj županiji (prijavljeno je 739, riješeno 119 provalnih krađa), slijede Primorsko-goranska (194 / 34) i Istarska (160 / 18), a najmanje takvih problema imaju vlasnici vozila u Požeško-slavonskoj (6 / 2) te  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (11 prijavljenih / 3 riješena slučaja). Najveći postotak uspješno riješenih provalnih krađa u vozila imaju u Brodsko-posavskoj (50,9%) i Međimurskoj (48,1%) dok u Virovitičko-podravskoj županiji nije razriješen niti jedan slučaj od deset prijavljenih provalnih krađa.

Kako spriječiti da vam s vozila skinu pojedine dijelove?

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz razne brošure, letke, preko weba i priopćenja savjetuje da se vozila ne ostavljaju na mračnom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora te ukoliko primijetite bilo kakvo sumnjivo ponašanje ili oštećenja na svom vozilu odmah o tome izvijestite policiju. Nadalje, mjerama samozaštitnog ponašanja se također možete zaštititi od krađa - sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte te ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu jer prilika čini lopova.

Komentari (0):
Unesite i Vaš komentar za razgovor:
Polja označena sa * su obavezna!
* Vaš komentar:
* Vaše ime:
* E-mail:
Web:
* Provjera:
CAPTCHA Image Osvježi sliku
Napomena: Unesite valjanu adresu e-pošte. Ona neće biti vidljiva na našem web-mjestu. Radi izbjegavanja zloupotrebe poslat ćemo vam poruku e-pošte s vezom za aktivaciju Vašeg komentara. Jednostavnim klikom vaš će komentar biti objavljen.