Preglednik

Web preglednik (engl. web browser) je danas ključni prozor u svijet interneta

Softverska aplikacija web preglednik (engl. web browser, Internet browser) je programkoji korisniku omogućuava pregledavanje web stranica i raznih audio-videosadržaja na njima. Kroz jedan web preglednik upravo čitate ovaj tekst. :)

Web preglednik sa tehničkog aspekta omogučava vizualizaciju HTML datoteke i pomoćnih datoteka (CSS, slike, ilustracije, fotografije, zvuk, video) koji čine web stranicu.

Iako su konkurenti i bore se za "tržište", svi najpopularniji preglednici danas su besplatni. To su:

Firefox

Firefox je besplatni preglednik otvorenog koda koji je predvodnik u inovativnosti opcija kojima se olakšava izrada web stranica, te pregledavanje istih. Danas je jedan od najčešćih odabira kod iskusnijih internet korisnika zbog sigurnije zaštite od napasti na internetu. U zajedništvu sa e-mail klijentom Thunderbird, čini grupaciju koju nazivamo Mozilla.

Opera

Opera je besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Opera. Bio je prvi koji je prepoznao pregledavanje web stranica (ne WAP stranica!) na mobitelima i drugim mobilnim uređajima. Zato je danas čest gost na operativnim sustavima za mobitele. Postoji i u verziji za PC, ali se rijeđe koristi.

Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer je besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Microsoft koji se najčešće koristi na Microsoft Windows operativnim sustavima, ali i kroz virtualizaciju i na nekim Linux računalima. Internet Explorer je dugi niz godina najpopularniji web preglednik, ali u zadnje vrijeme pomalo gubi utjecaj na tržištu. Svejedno, još uvijek ga koristi najveći broj internetskih korisnika u svijetu, pa i u Hrvatskoj.

 

 


zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.