Sve se češće kradu auto dijelovi s parkiranih vozila

Otvorena parkirališta su poput samoposluge! Sve se češće kradu auto dijelovi s parkiranih vozila. Nećete vjerovati, ali iz parkiranih automobila se kradu i volani, a listu čine još i blatobrani, vanjski retrovizori, kotači te naplatci za kotače. Neki naši sugrađani se na parkiralištima očigledno ponašaju kao da su "u samoposluzi".

Najčešće se, prema MUP-ovoj službenoj evidenciji, kradu naplatci za kotače (set od četiri originalne „ratkape“ nov može koštati i više od 1000 kuna), čak se s vozila skidaju i kompletni kotači, a na listi poželjnih dijelova koje lopovi kradu nalaze se i blatobrani koje očigledno građani vrlo često oštećuju te čija je cijena u trgovinama i do 3000 kuna.

Retrovizori se vrlo lako strgaju ili ih pak prolaznici znaju otkinuti pa je očigledno „najlakše“ potražiti zamjenski s drugog vozila na nekom parkiralištu koje čak niti ne mora biti u mraku nego čak ispred zgrade u kojoj živi vlasnik. Prema dojavama čitatelja VidiAuta, krađe su učestale čak i u garažama u kojima se skidaju veći autodijelovi poput odbojnika. A nekada su se krale antene i kapice ventila, što je najviše „veselilo“ djecu. :)

Novinari web portala VidiAuto.com primijetili su obavijest na zagrebačkim Vrbanima, a u kojoj jedan građanin, već dva puta oštećen za dijelove s njegovog vozila, upozorava susjede na trend da se parkirališta tretiraju kao samoposluge rezervnih auto dijelova.

Nećete vjerovati, ali postoje vlasnici motornih vozila koji su došli do svojeg vozila i nemalo se iznenadili kada u vozilu nisu pronašli volan odnosno upravljač! Tu se zasigurno radi o otuđenju zbog potrebe air-baga odnosno zračnog jastuka koji nakon sudara predstavlja veliku investiciju za vlasnika vozila (i do 20.000 kuna).

U 2015. godini u Hrvatskoj je, prema podacima iz MUP-a, ukupno evidentirano 1100 kaznenih djela krađe „sa i iz motornih vozila“ dok je u prva tri ovogodišnja mjeseca evidentirano 225 kaznenih djela takve vrste krađa. Radi se o krađi dijelova vozila i predmeta unutar vozila koji se vrlo često kradu - poput novčanika, torbi, mobitela, prijenosnih računala, dokumenata, bankovnih kartica, odjevnih predmeta, ali bez nasilnog ulaska u vozilo ili su pak predmeti ukradeni jer vlasnici nisu zaključali vozilo odnosno ostavili su otvorene prozore.

I dok je u nekim zemljama EU-a krađa autodijelova s motornih vozila postala trend kao 
kazneno djelo, u Republici Hrvatskoj, prema podacima MUP-a, „možemo reći da imamo 
manji broj evidentiranih krađa u kojima su otuđeni autodijelovi ali oni ne predstavljaju neki trend ili neki značajniji pojavni oblik izvršenja navedenih kaznenih djela“. Ukoliko policija kradljivca uhvati u krađi autodijelova s parkiranog vozila predviđen je kazneni progon po službenoj dužnosti, s tim da se tu ne radi o provalnoj krađi jer nema nasilnog ulaska u automobile.

Što pokazuje MUP-ova statistika za 2015. godinu?

Prema županijama, najveći broj provalnih krađa događa se u Zagrebačkoj županiji (prijavljeno je 739, riješeno 119 provalnih krađa), slijede Primorsko-goranska (194 / 34) i Istarska (160 / 18), a najmanje takvih problema imaju vlasnici vozila u Požeško-slavonskoj (6 / 2) te  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (11 prijavljenih / 3 riješena slučaja). Najveći postotak uspješno riješenih provalnih krađa u vozila imaju u Brodsko-posavskoj (50,9%) i Međimurskoj (48,1%) dok u Virovitičko-podravskoj županiji nije razriješen niti jedan slučaj od deset prijavljenih provalnih krađa.

Kako spriječiti da vam s vozila skinu pojedine dijelove?

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz razne brošure, letke, preko weba i priopćenja savjetuje da se vozila ne ostavljaju na mračnom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora te ukoliko primijetite bilo kakvo sumnjivo ponašanje ili oštećenja na svom vozilu odmah o tome izvijestite policiju. Nadalje, mjerama samozaštitnog ponašanja se također možete zaštititi od krađa - sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte te ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu jer prilika čini lopova.

Komentari (0):
Unesite i Vaš komentar za razgovor:

Polja označena sa * su obavezna!

VicoGen Antibot code

Napomena: Unesite valjanu adresu e-pošte. Ona neće biti vidljiva na našem web-mjestu. Radi izbjegavanja zloupotrebe poslat ćemo vam poruku e-pošte s vezom za aktivaciju Vašeg komentara. Jednostavnim klikom vaš će komentar biti objavljen.

zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.