Najam programera

Najam programera (engl. rent-a-programmer) je usluga unajmljivanja programera na određeni vremenski period

Najam programera Danas je često situacija da kupovina skupih programa uključuje i cijenu prilagodbe koja se ostvaruje uz angažman skupih programera. Također, jeftinija ili čak besplatna ("otvoreni kod") softverska rješenja su previše općenita i nedovoljno prilagođena Vašim potrebama. Zato postoji usluga koja se zove - najam programera!

U svijetu, pogotovo na internetu, ova je usluga poznata pod imenom: rent-a-programmer. Lokalizirana i prilagođena Hrvatskom tržištu, te česta po upitima iz drugih zemalja, uslugu je tražena pod imenom: rent-a-programmer in Croatia.

Najam programera omogućuje naručitelju da unajmi jednog ili više programera iz tvrtke najmodavca na unaprijed određeni rok. Tada taj programer, ili više njih, su u potpunosti na raspolaganju naručitelju.

Mjesto rada (programiranja)

Po prirodi posla, programiranje se može često raditi od kuće, sa posla, na moru, u planini, itd. Pri tome programer može fizički raditi (programiranje) na sljedećim lokacijama:

  • u firmi najmodavca,
  • u firmi naručitelja ili
  • kod svoje kuće (u stanu).

U slučaju rada od kuće ili u firmi najmodavca, komunikacija sa programerom je putem mobitela, e-maila, ICQ-a ili Skype-a.

Rokovi prilikom najma

Rokovi završetka projekta programiranja unajmitelja programera u potpunosti ovise o suradnji unajmitelja i programera. 

Najam web programera

Danas, u doba interneta, programer se najčešće unajmljuje za programiranje specifične web aplikacije. Zbog toga su web programeri danas i najviše traženi. Najčešće se radi o specifičnim javnim web servisima, te zatvorenim poslovnim web aplikacijama.

Web programeri su često motivirani prihvaćati nove web projekte i nove izazove jer svaki novi projekt zasnovan na internetskim tehnologijama je danas najčešće vrlo inovativan i zanimljiv. Čak i klasična izrada web stranica (CMS) je motivirajuća za web programere kako bi se opustili od izrade zahtjevnijih web aplikacija.

Autorska prava

Autorska prava na programom koji je isprogramirao programer ostaju u vlasništvu naručitelja programera.

Cijena najma programera

Najam programera Cijena najma se određuje ili po satu, ili po danu, ili po mjesecu najma programera. Svaka firma koja iznajmluje programera ima svoju poslovnu politiku, te je u praksi najčešći slučaj kombiniranja - npr. iznajmljivanje po danu uz minimalni najam od mjesec dana programiranja.

Iznajmljivanje programera na godinu dana ili nekoliko mjeseci česti je oblik najma u slučaju razvoja specijalizirane softverske aplikacije.

Iznajmljivanje programera po danu rijeđa je pojava, ali omogućava minimiziranje troškova kod ispravki postojećih programa te kod poboljšanja istih. Često se u ovom slučaju najviše vremena unajmljenog programera utroši na upoznavanje sa postojećim načinom programiranja.

Iznajmljivanje programera po satu se skoro, pa ne koristi jer za svaki iole ozbiljniji programerski posao, vrijeme programiranja se broji u mjesecima, a rijeđe u danima. Iznajmljivanje programera po satu više graniči sa uslugom iznajmljivanja administratora po satu.


If Your Website is Broken - Who You Gonna Call? Website's WebFixer!


zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.