Najam

Tražite stan ili kuću za najam? Poslovni prostor za Vaš novi ured?

Najam je pojam koji označava davanje odnosno primanje vlasništva na uporebu, obično na unaprijed određen vremenski rok. Za potpuni proces najma potrebno je da postoje tri elementa - pravna ili fizička osoba (subjekt prvi) koja prihvaća objekt u najam (unajmljitelj, unajmljivač, najmoprimac, najmoprimatelj), pravna ili fizička osoba (subjekt drugi) koja daje objekt u najam (iznajmitelj, iznajmljivač, najmodavac, najmodavatelj), te sam objekt koji se prihvaća odnosno daje u najam.

U najam se obično daju/primaju novci (kredit, zajam, pozajmica), nekretnine (smještaj u stanovima, kućama, poslovnim prostorima, apartmani i hoteli u turzimu, ...), prijevozna sredstva (najam vozila, auti kroz rent-a-car ili rent-a-kombi, plovila, ...), strojevi i alati, internetske domene, softver, hardver, najam programera (za npr. web-programiranje, izradu web stranica, ...), itd.

Unajmljivanje u najam

Ključna obveza najmodavca je da preda objekt najma spreman za korištenje najmoprimcu, a obveza najmoprimca je da objekt koji je unajmio vrati najmodavcu kakav je bio u početku najma odnosno da podmiri razliku (oštećenja, napuknuća, kvar, smeće, itd.). Za vrijeme uporabe objekta najma, najmoprimac plaća najmodavcu - rentu, najamninu, mjesečninu. Jednostavnim riječnikom rečeno - plaća najam.

Iznajmljivanje u najam

Iznajmljivač (vlasnik?) predaje objekt najma u koji je uložio određena (znatna?) sredstva te kao takvog pripremio za poslovni model - iznajmljivanja u najam nekretnine. Životni ciklus najma uključuje:

  • promociju objekta za najam (oglašavanje) ili drugi oblik dolaska do unajmljivača kojim pobuđuje njegov interes,
  • sklapanje ugovora o najmu između iznajmljivača i unajmljivača,
  • mjesečno (ili drugačije) fakturiranje usluge iznajmljivanja od strane iznajmljivača i uredno plaćanje iste te fakture od strane unajmljivaća,
  • završetak suradnje vraćanjem objekta najma od unajmljivača do iznajmljivača.

Nakon toga, ciklus počinje ispočetka.

Objekt za najam

Objektom za najam se smatra skup vlasnički određenih prostorija namijenjenih za stanovanje odnosno poslovanje s prijeko potrebnim sporednim prostorijama koje čine jednu zatvorenu građevinsku cjelinu i imaju poseban ulaz.

Pri tome, ostale prostorije u zgradi koje vlasnik daje u najam (kao što je to garaža, praonica rublja, sušionica rublja, itd.) mogu biti predmet ugovora o najmu nekretnine. Također, za njihovu uporabu plaća se posebno dogovorena naknada.

 


 

MALI OGLAS

Dvosobni stan, Zagreb, najamIznajmljuje se novoadaptirani dvosobni stan (45m2) na Ciglenici, Trešnjevka, Zagreb. To je zapad grada, stan je potpuno uređen, sve novo, te odličan pogled s visokog kata. Povoljna cijena i odličan raspored čini ovaj stan perfektinim odabirom za Vas. Uvjerite se sami i kliknite na: stan dvosobni zagreb iznajmljivanje

Kontaktirajte iznajmljivača za najam ovog stana na slici što prije jer ovakva prilika za najam stana se ne propušta!


zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.