TOP5 stvari o zakonima RH za nekretnine koje treba znati

Sigurno ste se našli u prili da ili želite iznajmiti nekretninu ili želite unajmiti stambenu nekretninu (stan) za svoju obitelj ili samo za sebe. Kako se tvrtka Marketing odjel d.o.o., između ostalog, upravo bavi ovom djelatnošću, donosimo Vam TOP5 savjeta iz vlastitog iskustva. Nadamo se da će oni i Vama i nama pomoći da ubuduće ugodnije i sigurnije unajmljujete odnosno iznajmljujete nekretnine. 

Savjetu si u aktualni pa Vam preporučamo da ih pročitate.

1. Zakon koji se brine o najmu nekretnina

Najam nekretnina nije u potpunosti obrađen posebnim zakonom. Tako, ovisno o tome kako tko iznajmljuje nekretninu, ako želimo obračunati porez gledamo Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit. Zatim možemo gledati i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, te Zakon o računovodstvu. O odnosu između najmoprimca i najmodavca brine Zakon o obveznim odnosima i na kraju samo dio svega toga definira Zakon o najmu stanova.

2. Zašto vlada želi porez na nekretnine?

Zato što općine i gradovi ne rade svoj posao. Tako barem piše u obrazloženju zakona. Porez na nekretnino općenito se opravdava i nužnošću da se smanje druga porezna opterećenja (od od rada - porez na dohodak, te od potrošnje - porez na dodatnu vrijednost), a poveća oporezivanje imovine. Naravno, sve to po uzoru na EU.

3. Da li tvrtka koja je u sustavu PDV-a i iznajmljuje nekretninu obračunava PDV na taj račun?

Ne. Prema Zakonu o poreznu na dodatnu vrijednost, iznajmljivanje nekretnine od strane osobe koja je u sustavu PDV-a (po izboru ili po sili zakona), PDV se ne naplaćuje odnoso ovaj oblika najma je izuzet od obračuna PDV-a. No, prilikom izdavanja računa treba se točno navesti taj zakon i članak zašto PDV nije obračunat na takvom računu.

4. Koje su zakonske obveze najmoprimaca koji unajmljuje stambenu nekretninu?

Nekretnina se mora čuvati od oštećenja, a najmoprimac ne smije vršiti preinake u stanu i zajedničkim prostorijama i uređajima u zgradi bez prethodne pisane suglasnosti najmodavca i dužan je obavijestiti najmodavca o nužnim popravcima u stanu za vrijeme najma. Svu štetu koju najmoprimac sam napravi u stanu on sam i financijski odgovara.

Najmoprimac i drugi korisnici stana dužni su najmodavcu ili osobi koju najmodavac ovlasti dopustiti ulazak u stan u slučaju popravaka te u svrhu kontrole korištenja stana.

5. Kako izgleda ugovor na najmu nekretnine?

Svaki najam treba ugovor o najmu nekretnine trebao bi sadržavati sljedeće informacije:

 1. tko su ugovorne strane,
 2. opis cijele ili dijela nekretnine koja se daje u najam,
 3. iznos najamnine,
 4. način plaćanja najamnine,
 5. troškovi (režije) koji se plaćaju u vezi sa stanovanjem,
 6. način na koji će se plaćati trošovi (režije),
 7. podatke o drugim osobama koje će se zajedno s najmoprimcem koristiti stanom (najmoprimac je uvijek 1 odgovorna osoba),
 8. trajanje najma nekretnine (najčešće 1 godina),
 9. odredbe o održavanju stana,
 10. odredbe o uporabi zajedničkih prostorija, 
 11. odredbe o uporabi zajedničkih dijelova, uređaja i zemljišta koje služi objektu (zgradi),
 12. odredbe o primopredaji stana.

Evo toliko od nas. :)

Komentari (0):
Unesite i Vaš komentar za razgovor:

Polja označena sa * su obavezna!

VicoGen Antibot code

Napomena: Unesite valjanu adresu e-pošte. Ona neće biti vidljiva na našem web-mjestu. Radi izbjegavanja zloupotrebe poslat ćemo vam poruku e-pošte s vezom za aktivaciju Vašeg komentara. Jednostavnim klikom vaš će komentar biti objavljen.

zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.