SPA & Wellness

SPA (lat. Sanus Per Aquam) & Wellness tretmani za upuštanje nakon napornog i stresnog dana

SPA & WellnessSPA (lat. Sanus Per Aquam - zdravlje kroz vodu) moglo bi se prevesti na hrvatski kao izvor ljekovite vode što poznajemo pod nazivima toplice ili terme. Izraz SPA označava ukupnost procesa i metoda koji se koriste s vodom. Pri tome je naglasak na uporabi ljekovitih svojstava vode i mora. Metode koje se pri tome koriste su poznate kao parne kupelji, hidroterapija i drugo.

Wellness je holistički pristup zdravlju, stil i način življenja (eng. wellness lifestyle). To su koraci stalnog unapređenja psihičkog, fizičkog, duhovnog i duševnog zdravlja čovjeka gdje se cjelovito zdravlje osobe se ostvaruje racionalnim djelovanjem na područjima tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, duhovnih aktivnosti, opuštanja, ljepote te u sinergiji s prirodom i drugim ljudima koji nas okružuju.

Wellness centar je objekt čija wellness ponuda sadrži sve elemente za wellness lifestyle - wellnessa tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, zdrav život, duhovne aktivnosti, ljepota. Wellness centri mogu biti organizirani u sklopu hotela ili se otvaraju u gradskim središtima.

Wellness turizam je grana zdravstvenog turizma. Cjelokupna wellness turistička ponuda danas nudi opsežan paket usluga. Taj paket uključuje programe za tjelesnu aktivnost, ljepotu, zdravu prehranu, opuštanje, meditaciju te obrazovanje.Izraz "wellness" je nastao u engleskom jeziku spajanjem dvije riječi:

  • "wellbeing", što znači - sreća, dobrobit, zdravlje, unutarnje bogatstvo i
  • "fitness" koja određuje fizičku kondiciju.
SPA & Wellness je odličan način za rješavanje svakodnevnog stresa.


Što je to aromaterapija?

Aromaterapija je grupa postupaka u kojima se rabe prirodni ljekoviti čimbenici, zatim aroma esencije, aroma balzami, aroma para te razni biljni pripravci u svrhu očuvanja i poboljšanja zdravlja, terapije za određene zdravstvene poremećaje, te za relaksaciju lica i tijela. Aromaterapija se primjenjuje individualno.

Terme, toplice, lječilišta

Terme, lječilišta i toplice svojom ponudom usluga nude medical wellness centar sadržaje uz stručan nadzor i lječnika i fizioterapeuta. Pogodne su za rehabilitaciju zdravlja i za određene zdravstvene poremećaje. Uz rehabilitacijske programe terma, lječilišta ili toplica - nude se i wellness tretmani kao uspješna kombinacija "pomlađivanja", otklanjanja posljedica stresa i postizanja dobrog osjećaja. Prvi takvi objekti nastali su još u vrijeme starih Rimljana, te pojedini povijesni ostaci nalaze se i uz Jadransku obalu i na otocima.

SPA životni stil - SPA lifestyle

Iako je poimanje SPA & wellness-a staro svega nekoliko desetaka godina unazad, te ga mnogi opisuju kao kulturalni trend u svijetu današnjeg visokostresnog društva, pogotovo u razvijenijim zemljama, možemo naglasiti da je wellness nastavak više tisuća godina stare kulture društvenog kupanja (banje, terme) i drugih aktivnosti vezanih uz vodu za očuvanje i unaprijeđenje ljudskog zdravlja i općeg unutarnjeg zadovoljstva kako bi se postigao sklad duha i tijela.


zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.