Banner oglašavanje

Oglašavanje banner oglasima - dinamičnim ili statičnim slikama na web stranicama

Oglašavanje banner oglasima najčešći je danas oblik oglašavanja na Internetu, te se trenutno u Hrvatskoj najviše investira u ovaj oblik marketinga. Banner oglašavanje je prepoznatljivo posjetiteljima web stranica po dinamičnim ili statičnim slikama, na kojima se prikazuju oglašivačke poruke tvrtke koja se oglašava (sebe, proizvod, uslugu, brend).

Banner oglasi su ujedno i linkovi pa klikom na banner oglas otvara se web stranica tvrtke ili nas banner oglas vodi na micro web stranice marketing kampanje za određeni proizvod, uslugu ili brend.

Tehnički gledano, banner se može izraditi u sljedećim formatima (datoteka):

 • GIF - animirani bitmap ili statični bitmap sadržaj (nije za fotografije),
 • JPG - samo statični bitmap sadržaj (za fotografije),
 • Flash - animirani/statični bitmap/vektorski sadržaj (za sve, mala veličina) - tehnološki zastarjela metoda koju moderni preglednici više ne podržavaju
 • HTML5animirani/statični bitmap/vektorski sadržaj - tehnološki napredni sadržaj koji je zamjenio Flash tehnologiju

Animirani banner oglas omogućavaju primjenu najveće doze kreativnost u poruci koja se prenosi posjetiteljima web portala dok tehnički omogućava najveću kompresiju sadržaja te zauzima malo prostora. Izrada animiranih banner oglasa zahtjeva poznavanje animiranja sadržaja te implementacije različitih formata kako bi se dobila efektna marketinška poruka koja privlači oko posjetitelja, te poziva na akciju - jedan jedini klik na flash banner oglas.

Banner oglasi su u početku imali standardizirane veličine (npr. 468x60 točaka; engl. pixels). Danas postoji niz standardnih i nestandardnih dimenzija banner oglasa. Ovdje pogledajte standardne dimenzije banner oglasa. Standardni postoje kako bi news portali, blogovi, PiO forumi i druge web stranice mogle pripremiti standardne pozicije i dimenzionirati web dizajn pripremljen za prikaz banner oglasa.

Prema tipu oglasa, banner oglašavanje na internetu dijelimo na sljedeće metode:

 • Klasnični banner oglas - statična ili animirana površina, najčešći oblik banner oglašavanja, najjeftiniji za izvedbu
 • Pop-up ili pop-under su banner oglasi koji se otvaraju istovremeno kada i web stranicom, ali u nekom posebnom okviru te su među korisnicima okarakterizirani kao iritantni,
 • Interstitial oglasi se pojavljuju između dvije web stranice dok prelazimo s jedne stranice na drugu,
 • Rich media oglasi su oni koji koriste i animaciju i zvuk i interaktivne elemente (mini online igrica), zahtjevniji su za produkciju, privlače pažnju
 • ...

Kod izrade bannera trebate pripaziti na sljedeće:

 • primjena vizualna prema marketing planu,
 • ideja animacije da privlači pozornost, ali da nije previše napadna,
 • efektnost marketinške poruke,
 • dimenzije banner oglasa,
 • veličinu banner oglasa,
 • tehnologiju izrade. 

Prema modernim shvaćanjima internet marketinga prihvaćenih tokom web 2.0 evolucije interneta, banner oglašavanje se počelo smatrati klasičnim internetskim marketingom, te ponekad i zastarjelim oblikom internetskog marketinga. Zbog shvaćanja interneta, većine marketingaša i naručitelja marketing kampanji, da je internet konceptualno isto što i tiskani medij (ili TV) jer banner oglašavanje njih podsjeća na ono u tisku ili na TV-u, najviše prihoduje u ukupnom kolaču ulaganja u internetski marketing u Hrvatskoj. Metode internetskog marketinga kao što su SEO, SEM, kontekstualno oglašavanje i druge smatraju se modernim metodama internetskog marketinga. Ipak, banner oglašavanje nije izumrlno već su metode i lokacije postavljanja bannera napredovale na internetu.


zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija ESIF Financijski instrumenti

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost tvrtke Marketing odjel d.o.o.